Kracht
is niet te koop, het is gratis verkrijgbaar. Het zit niet in geld, dure spullen of een grote auto. Deze spullen zijn vaak om het ontbreken van de innerlijke zekerheid naar buiten toe te compenseren. Kracht zit bij iedereen van binnen en heeft te maken met de manier van denken. Iedereen heeft kracht in zich. Je kan het zelf ontwikkelen door duidelijkheid te scheppen in hoe, wat en waarom.
Iedereen kan sterk zijn
Als je het maar wilt. Als je het niet wilt zal het ook nooit lukken. Wilskracht is de eerste vereiste om iets te bereiken. Dus ook sterk zijn. Dit is niet altijd makkelijk. Er zijn mensen die van nature al een innerlijke kracht hebben. Zij stralen dit ook naar buiten toe uit. Zij laten zien en voelen dat zij "zijn". Anderen hebben van nature minder innerlijke kracht en zullen er meer moeite voor moeten doen om zichzelf sterk op te stellen. Zo werkt het met alles. Wat de één wel heeft, heeft de ander niet. De sterke moet leren kwetsbaar te zijn en andersom. Kwetsbaar zijn is ook een kracht. Veel mensen hebben hier moeite mee en verbergen hun kwetsbaarheid omdat ze het zien als een zwakheid. Dit is zeker niet waar want hoeveel kracht moet er soms verzameld worden om kwetsbaarheid te laten zien.
Sterk zijn
heeft niks te maken met grootte (spierballen) of hoeveel spullen (geld) je hebt. Het is de innerlijke kracht die bepalend is hoe sterk iemand is. Hoe overtuigd ben je van jezelf of hoe zelfverzekerd. Onzekerheid of twijfel kan er voor zorgen dat anderen al vlug "sterker lijken". Want, wie zegt dat ze dat ook echt zijn?. Dat is iets wat je zelf invult en daardoor jezelf lager plaatst.
Daarmee geef je de ander de ruimte om sterker te zijn. De ander is misschien wel net zo onzeker en doet daarbij zijn best om dit te verbergen. Daarom is het belangrijk om niet iedere keer er vanuit te gaan dat de ander sterker is. Beter is om te beginnen met jezelf gelijk te plaatsen. De ander zal dit gaan merken en, als het goed is, zich daar ook in aanpassen door zichzelf gelijk te plaatsen. Gebeurt dit niet dan is de ander nog steeds onzeker.
Sterk worden
Dit doe je helemaal zelf. Daar kan niemand bij helpen. Anderen kunnen advies geven, duidelijkheid scheppen of op een andere manier bijstaan
maar voor de rest ben je helemaal aan jezelf overgeleverd. Je moet het wel willen want sterk worden vraagt ook het dragen van verantwoordelijkheid voor jezelf.
Sterk worden gebeurt met de geest. Het is het enige gereedschap wat je hiervoor kan gebruiken. Het is de manier van denken die bepaalt hoe sterk je bent, wil worden en hoe sterk je zal blijven. Iemand die nu nog niet sterk is zal zijn manier van denken aan moeten passen. Iemand die al sterk is heeft nog steeds kracht nodig om het te blijven. Iedere keer als er iets gebeurt zal er weer geput moeten worden uit de bron om door te gaan. Naarmate er meer ervaring is zal het steeds makkelijker gaan.
Rijkdom
Wie wil het niet, rijk zijn. Vaak wordt het gezien als het hebben van veel geld, groot huis, nieuwe auto en veel mooie spullen. Dan voelen we ons sterk, het maakt dat we belangrijk zijn en de hele wereld aan kunnen. Dat is de uiterlijke vorm van rijkdom die iedereen kan zien. Met deze rijkdom kan gepronkt worden en is competitie mogelijk: Ik heb meer dan jij. Maar rijkdom heeft voor iedereen een andere betekenis. Niet alle rijkdom is aan de buitenkant te zien. Er zijn inderdaad genoeg mensen die de waarde van rijk zijn afmeten aan het geld en de spullen die ze hebben. Er zijn echter ook genoeg mensen die al die uiterlijke rijkdom niet belangrijk vinden. Zij voelen zich heel erg rijk van binnen, bijv. omdat ze gezond zijn, of gelukkig zijn, fijne band met hun familie hebben, veel kennis en inzicht hebben opgedaan in hun leven, of op grotere schaal: een rijk leven hebben omdat ze genoeg eten, drinken en een dak boven hun hoofd hebben, niet in oorlog leven en vrij zijn. Weer anderen voelen zich rijk door het geloof dat ze hebben. Zo is er voor iedereen zijn eigen rijkdom. De betekenis van rijkdom is niet constant. Het verandert naarmate men ouder wordt wel één of meerdere keren.